Saturday, June 4, 2016

Grensen 12

Venstre: Oslo Museum, fotograf ukjent

På hjørnet av Grensen og Øvre Slottsgate stod det tidligere en bygård som gikk tapt i 1951. Denne ble antagelig oppført på 1880-tallet og hadde en del likhetstrekk med nabogården Grensen 12b som er fra cirka samme periode. Både Grensen 12b og nabogården på den andre siden, Øvre Slottsgate 29, ble tegnet av samme arkitekt: Christian Reuter. Så det er godt mulig han stod bak Grensen 12 også. Ove Ekman har også blitt nevnt som mulig kandidat.

 I likhet med Grensen 12b bestod fasaden av enkle toskanske pilastre i første og annen etasje, mellom relativt store vindusflater, og korintiske monumentalpilastre i tredje og fjerde etasje. Hjørnet hadde litt ekstra dekor, med halvsøyler istedenfor pilastre og balkonger og karyatider. Hjørnet var også kronet med en løkformet kuppel. Ellers er det tydelig at gesimsen hadde en rikt dekorert frise.

Bildet over er datert til cirka 1893 og viser at første etasje på den tiden var lokaler til Thoresen & Moes kolonialforretning. Et postkort fra 1902 viser at den siden ble tatt over av Grændsens Skotøimagazin som fremdeles har butikk på denne addressen.


Gården brant ned i mars 1951. Samme år ble det oppført et åtte etasjers nybygg på tomten ved arkitekt Jarle Berg. Nybygget er noe trukket tilbake fra gaten i forhold til nabogården.

No comments:

Post a Comment