Saturday, June 4, 2016

Fred Olsens gate 2/Treschowgården

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1935)

I 1708 ble Christiania nok en gang herjet av brann. Omtrent 60 sjøboder og 39 bygårder ble ødelagt i havneområdet mot Bjørvika. At ulykken inntraff øst for Dronningens gate ble neppe sett på som tilfeldig. Her hadde sjøgrunnen først blitt fylt inn etter 1657, i en periode da murtvangen ble nesten oppgit og tømmer fikk frie tøyler. Det var dermed naturlig å innskjerpe murtvangen som følge av brannen, noe som skjedde i 1714. Det ble også bestemt at man skulle opprette er åpent belte mellom sjøbodene og resten av byen. 

Da Treschowgården ble oppført i 1710 var dette dermed på nippet til å bli ulovlig. Gården var oppført i rød tegl og som sådan var den akseptabel, men den var også plassert midt i det planlagte beltet. Fasaden er symmetrisk, med to karnapper og et forhøyet midtparti med balkong og tempelgavl. Inngangsportalen er utsmykket med pilastre og en bølgende fronton. Det røde teglet ble senere kalkslemmet og blåmalt, og er i dag pusset og malt gul.    

Gården ble opprinnelig oppført for admiralitetsråd Gerhard Treschow. I perioden 1819-23 ble den benyttet som lokaler til børsen. Den ble deretter kjøpt opp av staten og gitt over til katedralskolen, som ble værende i gården til 1869. Hotell Britannia ble etablert i 1870-årene mens Fred. Olsens rederier tok over i 1919 og ombygget til kontorer. Dette arbeidet ble utført av arkitekten Ole Sverre.

No comments:

Post a Comment