Saturday, July 22, 2017

Munkedamsveien 96-98 & Niels Juels gate 9

Venstre: Oslo Museum, fotograf Anders B. Wilse.

Denne fasaderekken befinner seg langs Munkedamsveien, rett overfor Skillebekkparken (mellom Framnesveien og Niels Juels gate). Arkitekt Carl Aaman tegnet alle tre gårdene og disse sto ferdig i 1892. Carl Aaman var opprinnelig fra Stockholm, men etablerte seg som arkitekt i Kristiania i 1889. To av gårdene ble oppført for Emil Cristophersen, mens Munkedamsveien 96 ble oppført for I. T. Iversen. 

Gårdene har en del likhetstrekk. De er alle oppført i fire etasjer, i en utpreget barokkstil. De to nederste etasjene i hjørnegårdene kjennetegnes ved pusskvadre med usedvanlig kraftig artikulering. I Niels Juels gate 9 er mye av artikuleringen i første etasje fjernet etter ombygging til butikklokaler. På motsatt side, i Munkedamsveien 96, har hjørnevinduet i nederste etasje blitt erstattet med en inngangsdør uten at kvadrene har blitt påvirket nevneverdig.  

Hjørnene på hver side av fasaderekken er brukne, med hengende karnapper. Niels Juels gate 9 er kronet med en buet fronton med skulpturer, men takoppbygget (m/ kuppel og baldakinlignende tårn) som lå bak denne er fjernet (se venstre bildekant under). En del smijernselementer på takpartiet er også vekk. Midtbygget, Munkedamsveien 98 er relativt uendret med har mistet sine to små kupler med spir. Munkedamsveien 96 har derimot beholdt sitt kuppelkronete tårnoppbygg og er dermed det eneste av de tre gårdene som ikke har blitt betydelig endret over takgesimsen. Tredje og fjerde etasje på alle tre gårdene har som regel den rikeste utsmykningen med pilastre eller søyler.


Olso Museum, fotograf: Anders Beer Wilse (1902)

Munkedamsveien 96 ble påført skader ved eksplosjonen på Filipstad den 19. desember 1943.

No comments:

Post a Comment