Sunday, January 1, 2017

Kongens gate 6/Den Tullinske gaard

Oslo Museum - Fotograf: Olaf Martin Peder Væring (ca 1900). Gården til venstre er betegnet som et tømmerhus med adressen Kongens gate 6 i et bykart fra 1900. Dette var muligens en sidebygning til Kongens gate 6 og ble tydeligvis skilt ut da Overhofsretten slo sammen hovedhuset til adressen Rådhusgata 13.

Denne tomten ble slått sammen med Rådhusgata 13 i 1792 etter oppkjøp av Overhofsretten. Gården ble rammet av bybrannen i 1694, men i likhet med naboen ble yttermuren sannsynligvis gjenbrukt i gjenoppføringen. Gården var aldri på mer enn en etasje, men taket som sto der før 1694 var sannsynligvis brattere. 

Fra og med 1756 var gården eiet av James Collett, men det er lite trolig at han bodde her. Gården nevnes også i grunnbøkene som den Tullinske gaard, noe som tyder på at Christian B. Tullin kan ha bodd her ved et tidspunkt. Navnet Tullin kommer opprinnelig fra en innflyttet borger fra Gudbrandsdalen, Gulbrand Hansen, som forfinet etternavnet til sønnen ved å bruke hans eget fødested i Ringebu, Tullia. Sønnen, Christian B. Tullin, ble etter hvert en betydelig handelsmann og tolldirektør. Han var også en hobbydikter og fikk sitt store gjenoppbrudd med diktet Maidagen (opprinnelig tittel: En Maji Dag). Diktet ble oversatt til tysk og fransk. Han var far til Claus Tullin.   

I 1896 ble eiendommen solgt fra staten til Christian Mathiesen som del av Rådhusgata 13. Mathiesen var en av de første i hele Europa til å importere bananer og store deler av tomten ble brukt som lager til denne virksomheten. I motsetning til mange av de andre hjørnegårdene på 1890-tallet lot Mathiesen være å oppføre et nytt forretningspalass. Gården ble riktignok revet i forbindelse med oppføringen av Sjøfartsbygningen.  

No comments:

Post a Comment