Sunday, January 1, 2017

Kongens gate 3/Mustadgården

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1883 ant.)

Skal vi tro jernankrene sto denne gården ferdig i 1640. Dette er i midlertidig ikke helt sikkert, og byggherren er ukjent. Gården ble om- og påbygget i 1890, og er ikke lenger til å kjenne igjen. Det opprinnelige karnappet med altan ble likevel beholdt og finnes ennå.

Før ombyggingen var gården i to etasjer i en del av bygget, mens i resten var det høyere under taket og kun en etasje. Det bratte sadeltaket var utstyrt med gavloppbygg som ledet ut til altanen. I kjelleren hadde gården murte hvelv. 

Navnene på gården skriver seg fra tidligere eiere. Stadsmusikant Groth kjøpte gården i 1804, mens den ble overtatt av grosserer O. Mustad & Søn omkring 1890, altså i forbindelse med ombyggingen. Gården ble deretter innredet til kontorer. Ombyggingen ble foretatt etter tegninger av arkitekten  Jacob Nordan og sønnen Victor. Fasaden er utført i renessansestil, med kolossalpilastre. Pakkhuset mot Nedre Slottsgate som hører til den samme eiendommen ble oppført i 1883 og påbygget til seks etasjer i 1896.

No comments:

Post a Comment