Oslo Museum, fotograf: ukjent (1885-1890)
Det første universitet i Norge ble grunnlagt i 1813, og var det eneste i landet til 1946. Navnet ble skiftet fra det opprinnelige, Det Kongelige Frederiks Universitet, til Universitetet i Oslo i 1939.
Universitetsbygningene på Karl Johan ble oppført mellom 1841 til 1851, etter tegninger av arkitekten Christian Grosch. Korrektur av de opprinnelige fasadetegningene ble foretatt av den internasjonalt anerkjente arkitekten Karl Friedrich Schinkel i Berlin. Bevarte fasadetegninger er kun bevart i sin form etter Schinkels bidrag. Det er dermed ikke helt sikkert hvor store og hvor mange endringer som ble påført.
Anlegget består av tre bygninger, alle orientert rundt Universitetsplassen: Domus Media (hovedbygningen), Domus Bibliotheca og Domus Academica. Sistnevnte er kjent som urbygningen, etter en klokke utstilt i et vindu mot Karl Johans gate. I planleggingen av disse hovedformene var Grosch bundet av Hans Linstows planer for paradegaten mellom byen og slottet. Grosch hadde likevel eksperimentert med lignende former da universitetet ennå var tiltenkt oppført på kontraskjæret.
Alle fasadene er i pusset tegl på granittsokkel. Domus Media er utstyrt med en klassisk tempelfront med fire joniske søyler i granitt. Etter Schinkels forslag skulle disse opprinnelig utføres i norsk marmor. Kapitelene er støpt i sink. For øvrig er den joniske søyleorden assosiert med lærdom og visdom. Schinkel skal også ha forslått det åpne trapperommet i hele bygningens dybde, som dermed gir inngangspartiet en form som forhall.
Oslo Museum, fotograf: ukjent S. Gran kortforlag (ca 1935)
Tempelgavlen var opprinnelig ikke dekorert, og toppet med en statuett. ”Athene besjeler mennesket som Prometheus har skapt” er navnet på bronsedekoren som ble tilført i 1894. Arbeidet ble utført av billedhuggeren Mathias Skeibrok. En komité for utsmykningen ble etablert allerede i 1843, men først i 1885 det ble utlyst konkurranse. Statuetten, alltid hånet som billig pynt, ble erstattet med en mer korrekt dekor, akroterion. Dette motivet er ofte brukt over gavlfeltets krone i klassiske fasader.
Oslo Museum, fotograf: ukjent S. Gran kortforlag (1920-1930)
Domus Bibliotecha og Domus Academica er utstyrt med kolossalpilastre istedenfor søyler og har dermed en mer lukket form. I begge bygningene følger granittsokkelen det hellende terrenget og gir et plant fundament for bygningene å stå på.
I 1911 ble Domus Media påbygget med aula i forbindelse med 100-års jubileet. Dette arbeidet ble utført av Harald Bødtker og Holger Sinding-Larsen, og aulaen ble senere dekorert med veggmalerier utført av Edvard Munch. Universitetsplassen fikk ny brolegning i 1931. Statuen av Anton Martin Schweigaard ble opprinnelig oppstilt foran tempelfronten. Den ble flyttet i 1933 og fikk da selskap av en ny statue, av Peter Andreas Munch. Den eldre statuen ble utført av billedhuggeren Julius Middelthun i 1883. Statuen av Munch ble utført av Stinius Fredriksen.
No comments:
Post a Comment