Saturday, October 29, 2016

Karl Johans gate 2

Oslo Museum - Fotograf: Per Adolf Thorsen (ca 1895). Gården til venstre er Store Strandgate 17, mens den høye gården til høyre for hjørnegården tilhørte også adressen Karl Johans gate 2. Disse tre gårdene ble slått sammen til en adresse i 1897-99. Lengre til høyre skimtes Karl Johans gate 4 og 6.

Karl Johans gate 2 hadde tidligere adressen Østre gate 2, og var en to-easjers bygning innredet for bondehandel med staller, losjirom og uthus. Den ble kjøpt av Casper Hanneborg i 1856. Hanneborg kjøpte også nabotomten (i dag Karl Johans gate 4), og de to gårdene ble kjent som Hanneborg-gårdene.  Det ble riktignok ikke noe nybygg på tomten før etter 1888, da Hanneborg døde og etterlot eiendommene til enkefru Anna Hanneborg. Hun fikk oppført en fem-etasjers gård mot Karl Johans gate i den ene enden av hjørnetomten, mens på nabotomten, Karl Johans gate 4, ble det oppført en murgård i fire etasjer. Disse ble antakeligvis oppført i 1889 av murmester Ødegaard etter tegninger av murmester Lenschow. Karl Johans gate 4 står der ennå, forholdsvis uendret. 

Anna Hanneborg kjøpte også nabotomten i Store Strandgate, den gamle Aars-gården: Store Strandgate 17. Her lå det et hus i bindingsverk hvor Thomas Bennet åpnet sitt reisebyrå, Bennets Tourist Office, i 1850. Bennet kom til Kristiania som britisk konsulatsekretær og drev også som språklærer. Gården ble revet sammen med hjørnegården, og den nylig oppførte fem-etasjers gården ble også innlemmet, i et nybygg tegnet av Henrik Nissen i 1897.

Den nye gården er forholdsvis typisk for forretningsgårdene som ble oppført på slutten av århundret. Det dreier seg om en jernkonstruksjon innmurt i tegl,  og en fasade forblendet i klebersten.  I hjørnepartiet er det plassert et hengende tårnkarnapp flankert med gavler. Disse er riktignok utformet noe annerledes enn vanlig, med blant annet valmet topp. Nissen hentet sannsynligvis inspirasjon fra engelske forbilder fra senmiddelalderen, og var muligens påvirket av debatten om norsk stil, og tilknytningen mellom norsk middelalder og britiske byggetradisjoner. Dekoren ble tilsynelatende tonet ned i henhold til de nye idéene, forfektet av blant andre Hermann Schirmer og Holger Sinding-Larsen.

Brorparten av lokalene var opprinnelig tilsiktet hotell, noe som ble benyttet av byens eldste, Hotel d’Angleterre, som hadde flyttet fra Rådhusgata 26. d'Angleterre ble værende i gården i 72 år. Fasaden er forholdsvis uendret, med unntak av visse endringer i dør- og vinduspartier i første og annen etasje. Tre og messing er også flere steder erstattet med plast og aliminium. I taket har vinduene mistet sine frontoner og taket er dessuten tekket med rød tegl som ikke er opprinnelig. Tårnet er tekket i metall. I trappeoppgangen er det bevart glassmalerier som stammer fra 1899.

Norsk Teknisk Museum - Fotograf: Severin Worm-Petersen (1890-1910 ant.) Gården til venstre er Store Strandgate 6 og den til høyre Karl Johans gate 1.


No comments:

Post a Comment