Oslo Museum - Fotograf: Leif Ørnelund (1964)
Hansteens gate 2, 4 og 6 ble oppført som del av leiegårdsutviklingen på løkken Sophienberg, også kjent som Arbins løkke, på 1870-tallet. De tre gårdene ble revet i forbindelse med oppføringen av Finansnæringens Hus, byggemeldt i 1967.
Den første utparselleringen av Sophienberg begynte i 1856 da en parsell i det vestre hjørnet av eiendommen ble solgt til ’Selskabet til Omsorg for ældre ugifte Damer,’ stiftelsen som sto bak Kong Oscars Minde. Løkken gikk deretter i arv til brigadelege Carl Thorvald Schjøtt, og utstykkingen av eiendommen begynte for alvor på 1870-tallet. Utviklingen tok en pause i 1880-årene men ble fullført før århundreskiftet. Den eneste delen av løkken som ikke ble utviklet til leiegårder var der det gamle løkkehuset befant seg. Denne lå rett ovenfor Ruseløkka skole på den andre siden av Løkkeveien. I tillegg til løkkehuset ble to villaer oppført i annen halvdel av 1800-tallet. Den siste ble tegnet av Henrik Bull for enkefru Schjøtt i 1890-91. Ingeniørenes Hus ble oppført på nordsiden av disse husene i 1932, men den gamle bebyggelsen sto ennå bevart på 1960-tallet. Tilbygget til Ingeniørenes Hus, som erstattet villaene, ble fullført i 1980, tegnet av arkitektene Lund og Slaatto.
Langs Henrik Ibsens gate er det mulig å gjette ut ifra fra fasadene hvor langt utviklingen rakk på 1870-tallet. Gårdene fra denne tiden ble tegnet av murmestre i stukk og puss og var kledd i renessansedekor. Disse var utpreget for sin tid men fremstår likevel som enkle i forhold til de senere gårdene fra 1890-tallet. Disse ble tegnet av arkitekter, er oppført i upusset tegl med stukkdetaljer i barokk stil, og er utstyrt med balkonger i smijern og gavler eller takarker i hjørnet. Noen av de eldre gårdene ble riktignok senere flottet opp med hengende karnapper, og Hansteens gate 2 hadde et bratt tak som trolig var et senere påbygg.
I tillegg til Hansteens gate 2, 4 og 6 har Huitfeldts gate 9b også blitt revet. I de senere kvartalene fra 1890-tallet har den samme skjebnen tilfalt Arbins gate 11, 4 og 8, og Kronprinsens gate 5 og 9. Henrik Ibsens gate 4 er også betydelig ombygget. Utbyggingen av Sophienberg kan sees i sammenheng med den samtidige utviklingen i Nedre og Øvre Munkedammen.
Arkitekten bak forsikringens hus var trolig Jon Engh. Fasaden er utført i prefabrikerte betongelementer med aggregat i rødbrun farge. Ifølge byggemeldingen ble den tegnet med tanke på hvordan nybygget kunne harmonere med ambassadebygningen på motsatt side av Hansteens gate. Det nåværende bygget, Finansnæringens hus, eies av KLP eiendom. Den er utleid til Finansnæringens fellesorganisasjon.
Oslo Museum - Abel Kunstforlag
Oslo Byarkiv - Foto: Oppi
No comments:
Post a Comment