Oslo Museum - Fotograf: Johannes Holmsen (1898)
Denne hjørnegården ble regnet som det eldste eksisterende tømmerhuset i Kvadraturen da den ble revet i 1938. Området vest for Akersgata ser ut til å ha vært fritatt for murtvangen gjennom hele 1600-tallet, inkludert etter bybrannen i 1686 som tok alle gårdene i området.
Det er likevel mye som tyder på den eldste kjente eier, Christopher Bilthuger, ikke oppførte et hus på hjørnet etter 1686. Huset hans lå isteden på den delen av tomten som senere skulle bli utskilt som Tollbugata 36. Hjørnehuset ble sannsynligvis først oppført rundt 1700, eller i hvert fall før 1708 da murtvangen ble innskjerpet. En senere fløy mot Akersgata dateres riktignok til 1710, noe som tyder på at innskjerpingen tok litt tid å få håndhevet.
Bilthuger har for øvrig blitt identifisert som Christopher Hendrichsen Ridder, i sin tid en kjent treskjærer på Østlandet. Hans formue ser ut til å ha vært godt over den gjennomsnittlige håndverker i dette strøket.
Annen etasje var utkraget med stokkbredde mot gaten, unntagen i den senere fløyen mot Akersgata. Mot nabotomten i Tollbugata gikk utkragingen over en åpen men smal passasje, og et portrom befant seg trolig på den andre siden mot nabotomten i Akersgata. Fasadene var rødmalte men det har ikke blitt funnet noe spor etter nevneverdig dekor.
Karnappet ble påbygget i 1724 i bindingsverk, og den opprinnelige gavlen mot Akersgata ble ombygget til et valmet hjørne etter 1750. Mellom 1766 og 1806 ble fasaden dessuten delvis forblendet i mur og dekket i puss, og nye endringer ble trolig foretatt etter 1846, blant annet med innføring av takarker. Forretningsvinduene ble deretter installert i første etasje. HS Næss var for øvrig en skotøyforretning.
No comments:
Post a Comment