Saturday, August 19, 2017

Rådhusgata 26/Hotell d'Angleterre

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1880-1890 ant.)


Denne gården befant seg på hjørnet av Kongens gate og Rådhusgata, og var oppført i bindingsverk. Norsk Folkemuseum har tatt vare på spiret som bærer initialene MADH og årstallet 1668. Det er antatt at gården ble bygget få år etter 1624 og ble påbygget til to etasjer med høy gavl i 1668. Bindingsverket var opprinnelig udekket. Den ble revet i 1899.

I 1807 etablerte prøysseren Johan Henrich David Carstens byens første hotell her. Carstens hadde tidligere vært ”ungtjener” ved hoffet i Berlin. Han kalte hotellet sitt d’Angleterre. Det var lenge blant de mest ansette hotellene i byen men mistet sitt ry i løpet av 1820-tallet.  I 1838 gikk gården over til restauratør Peter Rejersen, året etter Carstens døde.

Carstens hotell var kjent som samlingssted for folk av tysk opprinnelse. Carstens selv snakket visstnok en blanding av norsk, tysk og engelsk. I 1814 ble hotellet angrepet og flere vindusruter slått inn, dette fordi den svenske fredskommisær, general Bjørnstjerna, hadde tatt inn på hotellet. Etter 1814 ble hotellet flittig besøkt av stortingsmenn. Det ble sagt at Carstens nektet servering i tilfeller hvor han ikke godkjente vedkommendes politikk. 

No comments:

Post a Comment