Saturday, July 22, 2017

Lille Grensen 7

Oslo Museum, fotograf: ukjent (1874)

Denne tomten ble opprinnelig bebygget i 1764, ved inngangen til lille Grendsegate, en viktig innfartsåre for reisende som ankom byen via Drammensveien. Den opprinnelige gården ble sammenslått med nabogårder ved minst to anledninger og ble betydelig påbygget i 1826, da den fikk et visst empirepreg. Inntil 1840-tallet, før Grandkvartalet ble bygget (til venstre i bildet over), lå hjørnet helt ytterst i murbyen og grenset til løkkehager og beitemark.   

Hjørnegården lå gunstig til for bevertning, og fikk etter hvert flere kallenavn, inkludert Noas ark og pultosten. Det offisielle navnet var likevel Michelsesgården etter handelsmann og eier Torsten Michelsen.

Oslo Museum - Fotograf: Severin Worm-Petersen (1890-92)

Denne hjørnegården fikk bestå i mindre enn tyve år, fra 1875 til 1892. 

Den eldre Michelsesgården ble i 1874 ødelagt av brann og tomten ble deretter tatt over av en rekke investorer, inkludert Thorvald Meyer som bodde i Karl Johans gate 37. Disse lot oppføre en nygotisk forretningsgård tegnet av arkitekt Paul Due. Arkitekten var også blant medeierne. I kjelleren fantes Centralhallens kafélokaler hvor sangforestillinger av "den smukke fru Hudson diverterte gjesterne". Teknisk Ukeblad etablerte også sine første kontorlokaler i gården, og Edvard Munch hadde atelier i loftet sammen med Bergsliens malerskole. 

Oslo Museum, fotograf: Thorkel Jens Thorkelsen (1895)

Centralgården ble ombygget i en nederlandsk renessanse-stil i 1892-93, etter tegninger av arkitekt Ove Ekman. Den ble senere kjent som Morgenbladgården da avisen flyttet sine lokaler hit i 1903. De to nederste etasjene er et stålskjelett dekket i kvaderpusset tegl. De øvrige etasjene er utført i rød tegl med kolossalpilastre og vindusinnramninger i stukk. Karyatider pryder vindussprossene i tredje etasje. Hjørnepartiet er kronet med en gavl som tidligere var flankert med obelisker. Årstallet 1892 er innskrevet i små buete frontispis over gesimsen mellom forretnings- og de øvrige etasjene.  

To taketasjer ble innredet under et nytt skråtak mellom 1977-79. Dette arbeidet ble utført av arkitekt Otto Torgersen.     

No comments:

Post a Comment