Thursday, January 19, 2017

Latinskolegaardens Interessentskab

Da Katedralskolen flyttet ut av Treschowgården i 1869, ble tomten overlatt til et aksjeselskap. Selve Treschowgården ble bevart, men resten av eiendommen ble videreutviklet og det ble oppført fire nye leiegårder  i perioden 1870-72. Samtlige av disse ble sannsynligvis tegnet av Jacob Nordan.

Deler av kvartalet var i 1989 truet med riving, og skulle etter planene ha fått et åtte-etasjers tårn. Fortidsminneforeningen svarte med forslag om fredning. Kvartalet ble forøvrig kjøpt opp litt etter litt av rederiet Fred. Olsen & Co mellom 1917-1942.

Prinsens gate 2B-C


Oslo Museum, fotograf: Ole Tobias Olsen -Bildet er sannsynligvis tatt i 1870 ettersom oppføringen av 2C ikke har begynt.

Fasadene til tvillinggårdene Prinsens gate 2B og 2C er nesten helt uendrete. Det virker likevel som at vindusoverdekningene har forsvunnet i begge hjørner. I hjørnet mot Strandgata har også deler av frisen under takgesimsen blitt tapt. De to gårdene er ellers identiske, og hadde opprinnelig samme glasserte taksten som Treschowgården.

Tollbugata 1B & Strandgata


De to andre gårdene var også veldig like i dekoren om enn litt enklere utført. Denne dekoren ble helt fjernet i 1939 og på hjørnegården til Tollbugata ble det påbygget en etasje og satt opp en gallionsfigur. Begge fasadene er nå dekket i mineralittpuss under et strøk med gul maling.

Dagens Situasjon - fra venstre: Tollbugata 1B, Strandgata 5, Prinsens gate

Jeg har ikke funnet så mange bilder av de opprinnelige fasadene men nok til å bekrefte detaljene i tegningene som ble brukt da gårdene ble byggemeldt. Disse er å finne i boken Kristiania i Sentrum. 

Tegningene viser relative enkle fasader med glattpusset første etasje og flate stikkbuete vinduer. Annen etasje hadde vindusoverdekninger båret av voluttkonsoller over felt med diamantkvader. Tredje etasjes vinduer hadde enklere overdekninger. Hver etasje er markert med gesimsbånd og under takgesimsen var det en frise med rosetter. 


Oslo Museum, fotograf: Ukjent (1935) - I dette bildet ser vi Tollbugata 1B til høyre for Treschowgården og Prinsens gate 2C på baksiden på venstre hold.

No comments:

Post a Comment